Home   Nieuws   Brief uit mesch maandag februari

Brief uit Mesch, maandag 1 februari 2021

Brief uit Mesch, maandag 1 februari 2021

Januari 2020 5

Wij kennen in onze kerk vier aandachtsvelden. Liturgie, pastoraat, diaconaat en gemeenschapsopbouw. Wat betekent het voor de aanpak van beleid van een parochie wanneer de invulling van deze vier categorieën  beïnvloed worden door de vier genoemde invalshoeken? Hieronder raadgevingen die mij aanspreken.

Kun je door het lijden doorstoten naar een nieuw besef
waardoor je in de situatie een opdracht kunt zien?
Je wordt niet gestraft voor je zonden, maar door je zonden.

Veroordeel jezelf en anderen niet maar krijg wel oog
voor de nadelige gevolgen van je denken en doen. Wie en wat geeft je energie?

De zin: geloven in God levert voor steeds minder mensen energie op.
De nieuwe vraag wordt: Ken jij de ervaring dat je in staat bent de negatieve invloed van het moment te overstijgen? Voor velen is dat het voorbeeld en de kracht die uitgaat van de persoon van Jezus.

Zit het instituut R.K. kerk de bewustmakende boodschap van Jezus in de weg? Op het eerste gezicht lijkt het van wel. De morele eisen van de kerk in zake huwelijk, homoseksualiteit, wekelijks kerkbezoek worden niet meer als bewust makende aspecten gezien maar als een onderdrukking waarvan de tijd voorbij lijkt te zijn. Is de verrezen Heer dan toch aan het sterven?

Het was een besef tot het inzicht te komen dat niet zo zeer een verbiedende houding, al lijkt die nog zo invoelbaar, tot een bewust gedrag leidt, maar wel de ogen te openen voor de nadelige gevolgen van gedrag. Het verschil kan hem liggen in genuanceerd naar zaken te kijken.

Krachten bij anderen wakker roepen was het handelsmerk van Jezus.

Ik las een mooie uitspraak van een journalist die in Rome werkt.
Paus Franciscus schaft geen wet af maar legt ze op een andere plek zoals de supermarkt op ooghoogte andere producten legt waarvoor je moet bukken. Op ooghoogte legt de paus: Barmhartigheid. Een ander helpen opnieuw naar de situatie te kijken. De nadelen onder ogen zien en een nieuwe beslissing nemen met als kernpunten: Wijsheid. Toewijding en Mededogen.

Zo bezien heeft de Rooms Katholieke kerk nog bestaansrecht.

terug naar boven