Home   Nieuws   Brief van mesch maandag juli

Brief van Mesch, maandag 13 juli

Brief van Mesch, maandag 13 juli

Maandag 13 juli 2020

Beste mensen,

Carl Jung (1875-1961), indertijd een bekend psychiater zag vele mensen afhaken bij een godsdienst. Op blz. 154  in Blijf in je kracht beschrijf ik zijn conclusies hiervan.

Opmerkelijk is dat hij niet zozeer over een godsdienst heeft maar een openstaan voor het spirituele en numineuze. Hij constateert dat miljoenen mensen hun geloof verloren hebben. Het valt hem op dat zij daar geen last van hebben zolang alles goed gaat. Wanneer er tegenwind komt, blijkt er een tekort aan innerlijke kracht te zijn de moeilijkheden aan te kunnen. Jung constateert dan ook dat het je pas lukt echt de persoon te worden die je kunt worden wanneer je toegang hebt tot het goddelijke, het numineuze. Door tegenslagen kun je dichter bij je eigen innerlijke diepte komen, lukt dit niet dan ga je ten onder in zelfmedelijden en de schuld bij anderen leggen. Vandaag enkele van zijn uitspraken die ons aan het denken kunnen zetten.

Veel groeten,

Jan Schafraad

 

Alleen wanneer je toegang hebt tot de spiritualiteit,
kun je alles aan wat op je pad komt.

 

Wanneer het lijden komt, wordt het een andere zaak. Mensen gaan nadenken over de zin van het leven en over de verbijsterende ervaringen van dit leven.

 

De godsdienstige mens zal door het lijden doorstoten naar een nieuw beeld van God of de godsdienst zal verlaten worden omdat
het kinderlijk Godsbeeld geen kracht meer geeft in de nieuwe situatie.

 

 

 

terug naar boven