Home   Nieuws   Brief van mesch maandag mei

Brief van Mesch, maandag 18 mei

Brief van Mesch, maandag 18 mei

Maandag, 18 mei 2020

Beste mensen,

Deze week twee belangrijke feesten van twee godsdiensten. Wij katholieken vieren donderdag 21 mei Hemelvaartsdag De Moslims vieren op zondag 24 mei het Suikerfeest. Over beide feesten daarom enkele gedachten.

Veel groeten,

Hemelvaartsdag is voor katholieken de dag dat Jezus ten Hemel is opgestegen. Zij vieren het besef dat Jezus een innerlijke krachtbron is.
Zij vieren dat hun waarnemen wordt verdiept door het besef dat Jezus hun voorbeeld en innerlijke kracht is. Door dit feest te vieren willen zij ieder jaar weer aandacht geven dat Jezus een innerlijke bron is die ons uitnodigt de liefde in zijn volheid zichtbaar te maken.

Het Suikerfeest is een islamitische feestdag waarop het einde van de vastenmaand ramadan gevierd wordt. De eerste ochtend bezoeken mannen en vrouwen de moskee voor het gezamenlijke speciale gebed deze feestdag. Iedereen gaat mee. Voor dat het gebed begint dien je als moslim eerst de aalmoes te hebben gegeven. De hoogte van deze aalmoes is afhankelijk van de voedselprijzen, de prijs van een maaltijd.

De rest van de dag gaat men zo mogelijk bij familie op bezoek. Er zijn feestelijke gerechten en (zoete) lekkernijen en geeft men elkaar en de armen cadeautjes.

Zowel de mannen als de vrouwen trekken meestal nieuwe kleren aan en het huis wordt extra netjes gemaakt voor deze feestdag.

Daarna gaan de mensen naar de ontmoetingsplaats, een moskee of een zaal, en in warme landen een stuk open terrein, om daar naar de preek van de imam te luisteren, waarmee de Ramadan echt afgesloten wordt. Ook de vrouwen en kinderen zijn daarbij meestal aanwezig, zoals de profeet heeft aanbevolen. Dan omhelzen de mensen elkaar, en vergeven zij elkaar eventuele fouten uit het afgelopen jaar. Ze wensen elkaar een gezegend feest.

Minder bedeelden krijgen vaak voedsel en soms kleding van de rijkere, ook is het een plicht om voor de armen te zorgen. Ook betalen ze het hele jaar door armenbelasting. Dat geld wordt dan uitgedeeld aan de armen.

 

 

terug naar boven