Home   Nieuws   Derde brief van pastoor jan schafraad

Derde brief van Pastoor Jan Schafraad

Derde brief van Pastoor Jan Schafraad

Mesch, oktober 2018 

In dankbaarheid elkaar ontmoeten

Lieve mensen,

De afgelopen zomer kwamen de eerste gesprekken met als onderwerp mijn aanstaande  80ste verjaardag. Wat zou ik willen, hoe zag ik de verjaardag, hoe wilde ik die vieren?

In eerste instantie had ik het idee om op woensdag 14 november mijn huiskamer open te stellen voor wie wilde langs komen en het daar bij te laten. Ik was en ben tevreden over mijn huidige leven,  dat gevuld is met meditaties en met het proberen te doorgronden van spirituele teksten. Ik heb de tijd om erover te schrijven.  

Mijn trouwe vriendenclub die mij de laatste decennia terzijde staat, had een ander idee. 

Waarom niet belangstellenden de gelegenheid geven om te delen in de spirituele rijkdom die ik in mijn leven vergaard heb, of om mee te maken, te proeven van het kloosterleven of de rijkdom van een mooie eucharistieviering? En zou mijn huiskamer niet te klein zijn om de vrienden, familie en kennissen te ontvangen?  Vragen waar ik over ben gaan nadenken. 

Het doet je goed als je merkt dat je omgeving oprecht in je geïnteresseerd is en graag ook speciale gelegenheden zoals een  80ste verjaardag met je wil delen. Er werd mij verteld dat een groep dierbare vrienden uit Langedijk plaatselijke  B&B’s heeft gehuurd in het betreffende weekend van november. En zo groeide alras  het idee om naast het vieren van mijn verjaardag op 14 november ook aandacht te schenken aan deze wensen. En wat is het leuk om dit te doen!

Op mijn pad kwam een persoon uit de academische wereld die mij hielp om mijn teksten te ordenen en er een mooi boek van te maken. Een boek dat groter en mooier is geworden dan ik zelf had kunnen dromen. Eind van deze maand zal de drukproef naar de drukker gaan. Voor mij voelt dit al als een prachtig verjaardagscadeau. 

Ik ben naar de Benedictijner broeders gegaan in Vaals en heb gevraagd of ik op donderdag 15 november een dag met hen mee kan leven samen met een groep vrienden die zich hiervoor aanmeldt. Man of vrouw, onderscheid wordt niet gemaakt. Dat kon. Een dag die begint om 9.30 en eindigt om ongeveer 18.00 uur.  Voor diegenen die dat willen bied ik een koffietafel aan om na te praten hoe zij deze dag hebben beleefd en natuurlijk ook de gezelligheid te ervaren die hoort bij het gezamenlijk beleven.  Ik koester mooie herinneringen aan dit klooster. 

De Benedictijnen kwamen in 1967 in beeld. De moderne tijd drong zich opdringerig aan. De pij werd verwisseld voor een burgerpak, kerkbezoek voor leerlingen werd vrijblijvend. Voor de broeders die bij de jongens als jeugdleider waren, betekende dit dat we bijna geen kerk meer zagen en nauwelijks tijd voor gebed en bezinning hadden. Omdat ik dit miste, was ik blij verlof te krijgen zo nu en dan naar Vaals te mogen gaan. Zij hadden de naam zeer conservatief te zijn omdat zij het koorgebed in het Latijn bleven bidden en de eucharistieviering ook in het Latijn celebreerden. Verder bleef daar de stilte de hoofdmoot. En zo ben ik vaak naar de Benedictijnen gegaan en voelt het als een familie waar ik bij hoor. Dit te delen met u voelt als dankbaar ontmoeten. 

Zaterdag 17 november is in de kerk van Mesch een feestelijke eucharistieviering die begint om

14.00 uur. De mis zal ik celebreren met  pastoor Roy Driessens. Er is een mooi koor dat o.a. het Veni Creator en het Te Deum  zal zingen. Er zal voldoende ruimte zijn om de inhoud zichtbaar te maken van prachtige lezingen en hertalingen van teksten. Het wordt een mooie viering! 

 

Aansluitend is er koffie met een heerlijk stuk Limburgse vlaai. Aangeboden in feesthoeve de Laathof, ook in Mesch. Hier zal ook mijn boek gepresenteerd worden. Voor diegenen die van ver komen of langer willen blijven zal er rond 17.30 uur een eenvoudige doch voedzame maaltijd worden aangeboden. Ik kijk uit naar deze gelegenheid om elkaar te ontmoeten.  

Kunt u niet aanwezig zijn op een van deze twee dagen? 

Mijn huiskamer is woensdag 14 november open vanaf 12.00 uur. 

Ik schreef bovenaan deze brief “in dankbaarheid elkaar ontmoeten” : zo voelt het voor mij en hopelijk ook voor u. Ontmoeten kan ook op andere wijzen. Het schrijven van mijn brieven heeft al geleid tot bezoekjes, telefoongesprekken en aardige e-mails. Het is werkelijk een feest contact te hebben met oude bekenden die in de loop van de jaren wat naar de achtergrond zijn geraakt. En dat is wat ik hoop ook u te kunnen geven als u komt op 14, 15 of 17 november. En natuurlijk als u - net als ik - er geen genoeg van kunt krijgen, dan mag u ook al deze dagen komen. U bent van harte welkom! 

En dan komt de onvermijdelijke vraag aan de jarige: welk cadeau zou je graag willen ontvangen?

Ik schreef al: de voorbereiding voor dit feest met als resultaat een prachtig boek is voor mij een groot geschenk. Natuurlijk doet u mij een groot plezier en ik denk ook uzelf door dit prachtige boek aan uzelf cadeau te doen.  Helaas het ontbreekt mij aan de middelen om het gratis uit te delen. Ik denk dat u een goede aankoop doet door kennis te maken met mijn levenlange zoektocht naar  “spirituele wijsheid”.   U zou mij er een groot plezier mee doen!

 

Een vriendelijke groet,

PS Op de volgende pagina vindt u het volledige feestprogramma.

Jan Schafraad

  

terug naar boven