Home   Dagprogramma   Dag 14   Stap 2

Een plaatje van een brood is geen brood.

Dag
14
Stap
2
Naar stap
3
Een plaatje van een brood is geen brood.

Zoals een plaatje van een brood geen brood is,
zo is een beeld van iemand die persoon niet.

Deze eenvoudige zin kan me bewust maken dat de beeldvorming in de loop van mijn leven een grote invloed heeft gehad en nog heeft. Het hoort bij het volwassen worden om de beelden uit het verleden zo nu en dan aan een onderzoek te onderwerpen.

Wie vanuit een bepaalde godsdienst is opgevoed, heeft meteen het beeld meegekregen dat dit de ware godsdienst is. Met het risico andere godsdiensten of degenen die geen lid zijn van een godsdienst te veroordelen. Degene die als buitenkerkelijk wordt opgevoed, heeft de neiging de godsdiensten als iets van vroeger te zien en daardoor weinig oog te hebben voor de rijkdom die in iedere godsdienst verscholen ligt.

En zo kan het een belangrijke dag in ons leven worden te beseffen dat de beeldvorming onze waarneming en beoordeling van de huidige tijd sterk beïnvloedt.

Zoals we een nieuwe jas kopen wanneer deze te eng is geworden, zo kunnen we opnieuw onze gedachten vormen over hetgeen we zien. Een kenmerk van meegegroeide beeldvorming is: met mildheid en barmhartigheid naar de wereld kijken.

Quote van de dag: De invloed van onze beeldvorming is niet te overschatten.
Naar stap
3

Deel het nu met vrienden zodat zij ook de dag goed kunnen beginnen!


Meer weten?
Blijf in je kracht Geschreven door Jan Schafraad Bestellen
Het grote deugdenboek Het boek van Kavelin Popov is bij uitstek geschikt voor gezinnen. Bestellen
terug naar boven