Home   Dagprogramma   Dag 16   Stap 4

Ik wil eerlijk zijn

Dag
16
Stap
4
Naar stap
5
Ik wil eerlijk zijn

Ben jij altijd eerlijk? Waarschijnlijk niet, en dat is ook helemaal niet per definitie iets ergs. Soms is de wereld nu eenmaal beter af zonder jouw ongezouten kritiek of mening over zaken die helemaal niet van wezenlijk belang zijn. Het kan onnodig kwetsend zijn, niets toevoegen aan de situatie of überhaupt oninteressant zijn omdat het er soms helemaal niet toe doet. 

Een bruid ongevraagd vertellen dat je haar jurk afgrijselijk vindt, voegt vrij weinig toe aan de feestvreugde en heeft verder ook geen enkel nut (de kans dat ze een andere jurk aantrekt is vrijwel nihil, terwijl de kans dat ze zich de rest van de dag waarschijnlijk ongemakkelijk voelt ongeveer 100% is).

Dit betekent uiteraard niet dat je er maar op los moet liegen, maar er is niets mis mee om je standpunten af en toe voor je te houden en niet zomaar alles te zeggen wat in je opkomt.

Wolf in schaapskleren

Eerlijkheid duidt veel meer aan dan alleen het spreken van de waarheid. Vaak wordt het als excuus gebruikt om de ander te mogen kwetsen. Onder het mom van 'iemand de waarheid zeggen', worden allerlei verwijten naar zijn of haar hoofd geslingerd die misschien wel waar, maar daarom niet per definitie ook nuttig zijn om te melden.

Ook als het helemaal niet zo bedoeld is, kan eerlijkheid toch kwetsend overkomen. Het risico dat er een verwijt in doorklinkt, althans in de oren van de ander, is levensgroot. Iemand voorzichtig willen zeggen dat hij een kort lontje heeft, is natuurlijk heel innemend en kan zeer zeker nodig zijn om de ander wat bij te brengen.

Wanneer dit niet al te subtiel gebracht wordt dan zal diegene dit veel eerder als verwijt dan opbouwende kritiek zien, en ook dusdanig reageren: hij gaat zichzelf verdedigen. Voor je het weet, brengt dit bij jezelf ook weer een kribbige reactie teweeg en ontstaat er een sneeuwbaleffect.
Weeg je woorden dus altijd aandachtig af en zorg ervoor dat je de reden waarom je dit onderwerp wil aankaarten goed duidelijk maakt.

Voorwaarde voor vertrouwen

Wat heeft het eigenlijk voor zin om niet eerlijk te zijn? Angst is een veelvoorkomende reden.
Bang zijn om afgewezen te worden, de vrees er niet bij te horen, de angst dat we niet voldoen aan de eisen die de omgeving aan ons stelt… allemaal zaken waar iedereen (in meerdere of mindere mate) wel eens bang voor is. Hoewel het een overheersende rol kan spelen in ons leven moeten we beseffen dat we meer zijn dan alleen deze onzekerheden. Alleen al het erkennen van deze angsten maakt ons tot eerlijke mensen.

Ermee om kunnen gaan vormt een wezenlijk onderdeel van onze oprechtheid, en zal door anderen gezien worden als een signaal: als jij je kwetsbaar durft op te stellen, dan verdient dit een eerlijke houding terug. Velen zullen een open houding zien als een uitnodiging om hun eigen masker af te doen, waardoor je veel dichter tot elkaar kan komen dan wanneer je beiden een toneelstukje opvoert om de ander vooral in de waan te laten hoe zelfverzekerd, wijs of briljant je wel niet bent.

Voorwaarde om jezelf te zijn

Wie zichzelf niet kan (of durft te) zijn, krijgt daar vroeg of laat last van. Misschien heb je het zelf wel eens ervaren: altijd maar doen alsof en het eeuwige toneelspel gaan je op den duur toch echt opbreken.

Als je eerlijk bent naar jezelf (toegeven dat je iets wel/niet leuk vindt, wat je diepste drijfveren zijn of waar je diep van binnen gelukkig van wordt), dan zal dat na verloop van tijd ook zichtbaar worden in je woorden en daden. Ook anderen zullen steeds meer zien wie je écht bent als je laat merken of uitspreekt wat er in je omgaat. Door hier alert op te zijn kun je oprecht in de spiegel kijken en jezelf steeds meer zien zoals je werkelijk bent.

Facetten van eerlijkheid

Wie eerlijk is, heeft:

  1. Respect voor de mening van anderen, maar blijft wel trouw aan zijn eigen idealen.
  2. Vertrouwen in anderen. Vertrouwen in zichzelf.
  3. Een zuiver geweten: eerlijk in gedachten en gevoelens.
  4. Contact met wat diep van binnen leeft. Dit wordt zichtbaar in zijn dagelijks leven. 
Naar stap
5

Deel het nu met vrienden zodat zij ook de dag goed kunnen beginnen!


Wil je een thema teruglezen?
Mei
Meer weten?
Blijf in je kracht Geschreven door Jan Schafraad Bestellen
Het grote deugdenboek Het boek van Kavelin Popov is bij uitstek geschikt voor gezinnen. Bestellen
terug naar boven