Home   Dagprogramma   Dag 16   Stap 4

Ik wil samenwerken

Dag
16
Stap
4
Naar stap
5
Ik wil samenwerken

Het kan zeer verhelderend zijn om eens stil te staan bij de manier waarop wij op anderen reageren en andersom. Soms kunnen de verschillen zo groot zijn dat samenwerken bijna onmogelijk is.

Heel wat samenwerkingen lopen spaak doordat we niet voldoende doordrongen zijn van de onderlinge verschillen tussen mensen. Niet alleen het erkennen van deze verschillen is belangrijk voor een goede samenwerking, maar ook het uitgangspunt dat het ene talent niet beter is dan het andere. Juist door combinatie en samenspel komen de mooiste dingen tot stand.

Schoenmaker, blijf bij je leest

De beste samenwerkingen vinden plaats tussen mensen die zo verschillend zijn dat zij elkaar aanvullen. Wie opgeleid is tot boekhouder is vaak netjes en geordend, en kan hiermee uitstekend het gat opvullen dat achtergelaten wordt door een warrige creatieveling. Deze is op zijn beurt misschien chaotisch van top tot teen, maar maakt tegelijkertijd wel de mooiste schilderijen voor op de werkkamer van diezelfde boekhouder. Zo is de cirkel dan weer rond.

Het kan echter ook averechts werken. Als de boekhouder zelf opgegroeid is in een timmermansgezin terwijl hij zelf twee linker handen heeft, is het goed voor te stellen dat pa hem liever niet in de werkplaats zag waardoor hij zelf zijn heil gezocht heeft in de boeken en bij gelijkgezinden.

Wellicht komt de kunstenaar uit een boekhoudfamilie bij wie ordelijkheid en overzicht op de eerste plaats kwam en die stapelgek werden van zijn troep in huis en de onafgemaakte schilderijen en kunstwerken.

Leren van elkaars ergernissen

Een manier om jezelf beter te leren kennen is de vraag: waar erger ik me aan? Een penningmeester zal het vreselijk vinden als de directeur van zijn bedrijf voor de zoveelste keer uit eten gaat en daarbij de duurste gerechten kiest. De directeur zal op zijn beurt vinden dat de penningmeester meer oog moet hebben voor de grote klanten die zijn bedrijf door dit soort zakendiners weet binnen te halen, maar zal door samenspraak met zijn collega ontdekken dat dit net zo goed in een vier- als in een vijfsterrenrestaurant lukt.

Erachter komen waar je jezelf aan ergert, kan helpen inzien op welke vlakken jullie de ander kunnen aansporen tot genuanceerd handelen. Jullie krachten kunnen elkaar in evenwicht houden.

Daarnaast stelt zelfkennis je in staat om in te spelen op een situatie waarin een ander niet reageert zoals je dat zelf zou doen; je bent beter voorbereid omdat je van jezelf weet dat je ergens niet goed tegen kan of heel andere verwachtingen hebt dan die ander. 

Verschillende territoria

Net zoals het in het dierenrijk levensgevaarlijk kan zijn om achteloos het territorium van een ander te betreden, zo geldt dat ook in werksituaties. Je collega bewaakt zijn terrein wellicht niet met hand en tand; grote kans dat hij of zij je zelfs graag uitlegt hoe de vork in de steel zit, maar vergeet daarbij niet om anderen de erkenning te geven die hen toekomt. Doe je dit niet dan loop je het risico dat diegene zich vroeg of laat overbodig of gepasseerd voelt, en dit komt de samenwerking uiteindelijk niet ten goede.

Heb je een collega of zakenpartner die je echt niet kunt uitstaan? Dan kun je dit maar beter accepteren en ervoor zorgen dat je elkaar niet teveel voor de voeten loopt. Een antilope zal nooit vrienden worden met een leeuw, maar samen houden zij wel de flora en fauna op de savanne in stand.


De uitdaging voor de maand juni is dan ook: 

Accepteer je jezelf en de ander?
Zie je de vraag over jezelf die in de ander verscholen ligt? 

Naar stap
5

Deel het nu met vrienden zodat zij ook de dag goed kunnen beginnen!


Wil je een thema teruglezen?
Mei
Meer weten?
Blijf in je kracht Geschreven door Jan Schafraad Bestellen
Het grote deugdenboek Het boek van Kavelin Popov is bij uitstek geschikt voor gezinnen. Bestellen
terug naar boven