Home   Dagprogramma   Dag 3   Stap 2

Ons denken bepaalt of we lijden of niet.

Dag
3
Stap
2
Naar stap
3
Ons denken bepaalt of we lijden of niet.

Lijden bestaat door gebrek aan inzicht.

Deze zin in het boek van De innerlijke diamant, deel 2 van Almaas, hakt er wel in. Natuurlijk raad ik het hele boek ter lezing aan, maar de zin raakt me zo, dat ik hem graag een plaatsje geef in mijn buffet. Lees hem nog maar tien maal of nog vaker. Welk lijden wordt bedoeld? Het aantal boeken dat over het verschijnsel bewustzijn gaat, lijkt niet te tellen. Waarom wordt hier zoveel over geschreven? Deepak Chopra besteedt in zijn boek Spirituele oplossingen ook aandacht aan de verschillende bewustzijnstoestanden met de titel spirituele oplossingen. Daarin geeft hij op eenvoudige wijze een schema van drie verschillende bewustzijnstoestanden.
+ Kenmerken van benauwd bewustzijn: dit is het niveau van hindernissen en verzet. Op dit niveau zal ik vaak gefrustreerd zijn en steeds vermoeiender worden.
+ Kenmerken van een verruimd bewustzijn: je ziet niet alleen het conflict; je blikveld wordt ruimer, waardoor je meer helderheid krijgt. Je gaat realistisch om met energieën die negatief uitwerken.
+ Kenmerken van een zuiver bewustzijn: op dit niveau zijn er geen problemen, alleen uitdagingen en opgaven. Oplossingen komen van het niveau van het ware zelf. Al je wensen leiden tot het resultaat dat voor jou en je omgeving het beste is.
Dit verlangen kan gewekt worden binnen een godsdienst door gebeden, maar het kan ook buiten een godsdienst in ons wakker geroepen worden. Het gaat om dit verlangen.

Quote van de dag: Besef dat lijden echt verdwijnt door inzicht.
Naar stap
3

Deel het nu met vrienden zodat zij ook de dag goed kunnen beginnen!


Meer weten?
Blijf in je kracht Geschreven door Jan Schafraad Bestellen
Het grote deugdenboek Het boek van Kavelin Popov is bij uitstek geschikt voor gezinnen. Bestellen
terug naar boven