Home   Dagprogramma   Dag 9   Stap 2

Weten of denken.

Dag
9
Stap
2
Naar stap
3
Weten of denken.

Weten heeft twee vleugels, denken vliegt op één.

Een vogel met één vleugel vliegt fladderend, loopt struikelend. Schuif achterdocht en denken aan de kant en transformeer denken tot weten. De tweede vleugel zal zich aan je hechten
wat de wereld ook van je zegt.
Rumi (1207-1273)

Toch knap hoe Rumi in enkele zinnen aangeeft dat wij mensen, zonder het te beseffen, vaak uitgaan van een beeldvorming over onszelf of de ander. (De ene vleugel van ons denken) Ook vanuit diepe wijsheid kijken, (de andere vleugel) valt ons zwaar.

Wat “zegt” de situatie mij?
(Niet: wat vind ik van de situatie?) We kunnen leren van de methode die gebruikt wordt bij vliegtuigongelukken. Soms duurt het jaren voordat de oorzaak wordt gevonden. Als het moet, begint men de hele procedure opnieuw om te achterhalen of er iets over het hoofd wordt gezien. Het constant blijven ondervragen: wat “zegt” het voorwerp? Wat zien we als oorzakelijkheid over het hoofd? Wordt er een oorzaak gevonden, dan worden oplossingen gezocht om het gevonden euvel te verhelpen of om adviezen te geven over hoe piloten in een bepaalde situatie moeten handelen. Ook wij kunnen ons afvragen: wat zegt de situatie mij? Deze vragende houding opent perspectieven die zich anders nooit aandienen. Denken geeft oordelen. Weten zoekt oplossingen.

Quote van de dag: Vanuit dieper denken naar de wereld kijken is een geschenk op zich.
Naar stap
3

Deel het nu met vrienden zodat zij ook de dag goed kunnen beginnen!


Meer weten?
Blijf in je kracht Geschreven door Jan Schafraad Bestellen
Het grote deugdenboek Het boek van Kavelin Popov is bij uitstek geschikt voor gezinnen. Bestellen
terug naar boven