Home   Nieuws   Brief van mesch maandag januari

Brief van Mesch, maandag 11 januari 2021

Brief van Mesch, maandag 11 januari 2021

Januari 2021 2

Beste mensen,

De katholieke kerk heeft een schat aan muzikale vormen. Het Gregoriaans is een cultuurgoed dat nog maar in enkele landen een plek heeft. Gelukkig behoort Nederland tot de landen die zelf vele deskundigen op dit gebied hebben. Het is dus belangrijk naar adviezen van hen te luisteren.
Vandaag de muziekleraar.

Veel groeten

Jan Schafraad

Door op de eerste zondag steeds een groot koor uit te nodigen, wisten de mensen die van meerstemmigheid hielden, wat ze konden verwachten. Deze goede raad had tot gevolg dat de kerk in een korte tijd vol zat.

De tweede zondag werd het platform voor jongerenkoren. Het hoogtepunt van deze koren is weliswaar voorbij maar toch kwam een bepaalde doelgroep hier graag naar toe.

De derde zondag was voor de liefhebbers van Gregoriaans. Op zich een kleinere groep belangstellenden maar toch zeer waardevol omdat nu aan eerste communicanten en vormelingen gevraagd kon worden deze muziek eens één keer met hun ouders te beluisteren.

De vierde zondag een stille mis. Vroeger vanzelfsprekend, nu een uitzondering. Toch is het goed die te hebben. Soms kon een organist enkele stukken spelen.

Met Kerstmis een kinderviering met een mogelijkheid de kinderen bij de liturgie te betrekken, door onder andere mee zingen.

Door op de eerste zondagen verschillende muzikale vormen te kiezen: Gospel, Byzantijns, missen van Brückner en Mozart, ondersteunen we die koren en horen mensen de rijkdom.

Geef geen waardeoordeel aan één soort muziek.

Horizontale programmering  zorgt voor duidelijkheid.

Een kenmerk van een goede musicus is bezieling, voor ons een voorbeeld.

terug naar boven