Home   Nieuws   Brief van mesch maandag februari

Brief van Mesch, maandag 24 februari:

Brief van Mesch, maandag 24 februari:

Maandag, 24 februari 2020

Beste mensen,

Zondag stond in de schoolkalender: Carnaval. De scholen in midden en zuid Nederland hebben voorjaarsvakantie. In week 17 staat op vrijdag 24 april : Ramadan. Op woensdag 26 februari staat er niets. Dan begint bij ons de vastentijd met Aswoensdag. In de algemene kalender staat Aswoensdag nog wel vermeld. De nieuwe generatie wordt wel attent gemaakt op Ramadan maar de vastentijd valt buiten beeld. Als 81 jarige moet ik er aan wennen dat de deken van het katholiek zijn, zoals ik dit vroeger ervaren heb, voorbij is. Gelukkig zie ik dat de vastentijd van de katholieken een bredere context krijgt. Hieronder enkele gedachten daarover.

Veel groeten,

Jan Schafraad

In de vastentijd worden we uitgenodigd te beseffen dat ons leven op aarde eindig is en dat dit besef ons kan helpen bewust te leven.

In de vastentijd worden we uitgenodigd
Patronen te doorbreken door bewust minder te eten.
Patronen te doorbreken door bijvoorbeeld een dag geen TV te kijken.
Patronen te doorbreken door bewust aandacht aan rust en stilte te besteden.
Bewust aandacht te geven aan de naaste. Extra bezoeken afleggen.
Bewust anderen en goede doelen steunen door donaties.
Geen alcohol te gebruiken om zo de zegginsmacht over mijn alcoholgebruik  bewust te worden. Een tijd niet te roken om zo te ontdekken of we verslaafd zijn en wat dit voor onze gezondheid betekent.

Wanneer we ons door de vastentijd  laten inspireren door Jezus, die liet zien dat door zes weken  lang patronen te doorbreken, ik dichter bij mijn levensideaal kom. (want ons leven is te kort om op te gaan in het materiele.)

Je behoeft niet eens katholiek te zijn om de rijkdom van dit inzicht te ervaren.
Juist door de zeggingskracht van de vastentijd in deze brede zin, kan voor velen, de vastentijd (ook voor niet katholieken) een welkome aansporing zijn om bewust te leven.
De Ramadan is een andere vorm van dezelfde idealen.

 


 

 

terug naar boven