Home   Nieuws   Brief van mesch maandag mei

Brief van Mesch, maandag 4 mei

Brief van Mesch, maandag 4 mei

Maandag, 4 mei 2020

Beste mensen,

In de schoolkalender staat dat op donderdag 7 mei het Wesak-feest wordt gevierd. Boeddhadag. Laten we eens zien wat dit feest ons kan zeggen ook als we geen boeddhist zijn. Hieronder de uitleg zoals die op internet staat maar dan flink ingekort. Leven we met hen mee en bewonderen we deze prachtige vormgeving.

Veel groeten,

Jan Schafraad

Op de laatste dag (volle maan) van de maand Vaisakha (de zesde maand in de hindoe kalender, meestal in mei) vieren Theravada-boeddhisten overal ter wereld het Wesak-feest.

Op deze dag herdenken ze de geboorte, de verlichting en de dood van de Boeddha.

Een dag van gedeeltelijk vasten en het doen van goede werken. Lekenvolgelingen eten vaak niet tussen twaalf uur 's middags en de volgende ochtend zes uur, zoals monniken en nonnen elke dag doen.

Volgens de kronieken werd de koningszoon Siddharta Gautama, later de Boeddha, de verlichte, geboren op de volle maan van Wesak in 624 v. Chr. Op de volle maan van Wesak zou hij zijn verlichting bereiken en na duizend volle manen zou hij op tachtigjarige leeftijd sterven tijdens dezelfde volle maan van Wesak.

Een van de belangrijkste dagen van de Theravada-boeddhisten, waarop de geboorte, verlichting en dood van de Boeddha wordt herdacht. Het is de vrolijkste dag van het jaar. Iedereen gaat naar de tempel en versiert zijn huis met lantaarns en bloemen. In de straten zijn optochten en speciale ceremoniën.

De kinderen begroeten hun ouders op Wesak-dag met bloemen. Ook sturen ze hun vrienden Wesak-kaarten. Beelden van Boeddha worden versiert met lichtjes om zijn verlichting te vieren, en gelovigen lopen er met lampen of aangestoken kaarsen omheen.


 

terug naar boven