Home   Nieuws   Meditatie een opmerkelijke gelijkenis

Meditatie 40: Een opmerkelijke gelijkenis

Meditatie 40: Een opmerkelijke gelijkenis

40. Een opmerkelijke gelijkenis

Wanneer er in de krant zou staan dat uit onderzoek blijkt dat  meer Nederlanders hun brood in de supermarkt kopen dan bij een warme bakker, dan zou onze reactie  wezen:
Dat weten we toch allang en vinden we toch gewoon?
Maar wanneer in de krant staat dat steeds meer Nederlanders hun geestelijk voedsel halen bij
professionele hulpverleners,  dure seminars en vele sites, in plaats van bij godsdiensten, dan klinkt dit toch anders.

In de supermarkten neemt het aantal koopmogelijkheden van de warme bakker zelfs toe. Op vele  kalenders en in weekbladen  en vakbladen is veel te zien van wijsheden die we eerst via godsdiensten hoorden.
De supermarkt van onze communicatie wordt nu ook verrijkt met ‘’warme broodjes’’ van godsdiensten. Brood hebben we nodig en waar het vandaan komt is niet belangrijk. Was het in 1950 in Langedijk nog de gewoonste zaak van de wereld dat de katholieken naar de katholieke slager en bakker gingen en de protestanten naar hun eigen bakker en slager, nu gaan we samen naar de supermarkt en weten vaak niet eens wie de warme bakker is. De gebeden van de godsdiensten zijn nu als positieve wensen te zien zonder dat we weten van welke godsdienst dit komt. En zo hoor je ook vanuit buiten de kerk:
Je leven wordt rijk door de volgende wensen:
Vriendelijk willen zijn en rekening houden met een ander.
Vanuit gezond zelfvertrouwen steeds opnieuw beginnen.
Vanuit matigheid je gezondheid in stand houden.
Neem genoeg rust om niet overspannen te raken. Laat niets je verstoren. Laat niets je beangstigen. Alles gaat voorbij. Geduld overwint alles. Kansen blijven zichtbaar. Theresia.

terug naar boven