Home   Dagprogramma   Dag 15   Stap 4

Ik wil vriendelijk zijn

Dag
15
Stap
4
Naar stap
5
Ik wil vriendelijk zijn

Het thema van maart (eerlijkheid) loopt bijna naadloos over in het thema van deze maand: vriendelijkheid. Wanneer we niet oprecht vriendelijk zijn maar dit doen uit winstbejag (aardig zijn omdat je iemand nodig hebt om iets voor elkaar te krijgen, bijvoorbeeld een praatje maken om wat te kunnen verkopen), dan prikt een ander hier feilloos doorheen. Het heeft geen zin om mooi weer te spelen wanneer we diep van binnen donderwolken voelen. Wanneer onze gesprekspartner deze puurheid bij ons bemerkt, zal dit ook hem beïnvloeden. Op die manier worden tegenstanders tot voorstanders gemaakt en veranderen we vijanden in vrienden.

Vriendelijkheid tot op bepaalde hoogte

Vriendelijkheid wordt nogal eens geassocieerd met bescheidenheid en hoewel dit vaak hand in hand gaat, betekent het niet dat je de behoeften van een ander boven die van jou stelt (jezelf wegcijferen wanneer iemand jouw plek inneemt of een stapje terugdoen voor iemand die over je heen walst).

Vriendelijkheid is geen synoniem voor 'continu glimlachen' of 'altijd attent zijn'. Het is de kunst om op zulke momenten de ander in zijn waarde te laten, maar tegelijkertijd wel voor jezelf op te komen zodat ook jij gerespecteerd wordt. Vriendelijkheid is het vermogen om altijd positief te zijn en je dit niet af te laten pakken door de onvriendelijkheid van anderen. Treedt een ander jou vijandig tegemoet, laat je dan niet uit het veld slaan of verleiden om met modder terug te smijten. Verwijten en vernederingen zijn uitingen van mensen die het op een andere manier niet gewonnen krijgen.
Vriendelijkheid is dus niet kruipen, sidderen en beven omwille van de lieve vrede, maar wel laten zien dat je sterker bent dan de negativiteit van de tegenpartij door hen met open vizier tegemoet te treden.

Vriendelijkheid, een levenshouding

Stel: je gaat bergbeklimmen. Na een dag vol zware inspanningen kom je bij de enige berghut die in de wijde omtrek te vinden is. Met een harde klap en chagrijnige blik bedient het personeel je van een kop soep. Nu kun je jezelf natuurlijk volledig richten op de nukkige houding van de bediening en je daar de rest van de dag over blijven opwinden. De kans dat je jezelf hier beter door gaat voelen is niet zo heel groot.
Wat je ook zou kunnen doen, is je richten op positieve zaken: de overheerlijke soep of het feit dat de berghut daar blijkbaar kan bestaan ondanks het uitblijven van massale bezoekersaantallen. Door het uitspreken van het maandthema ‘Ik wil vriendelijk zijn’, kun je bij jezelf nagaan hoeveel moeite het je kost om vriendelijk met mensen om te gaan. Als het antwoord is: "Geen enkele moeite, het gaat vanzelf." dan is het interessant om bij jezelf na te gaan in hoeverre je het accepteert als het een ander meer moeite kost om dit op te kunnen brengen.

Een vriendelijk woord hoeft niet veel tijd te kosten,

maar de echo ervan klinkt oneindig door. 
     Moeder Teresa (1910-1997)

Naar stap
5

Deel het nu met vrienden zodat zij ook de dag goed kunnen beginnen!


Wil je een thema teruglezen?
Mei
Meer weten?
Blijf in je kracht Geschreven door Jan Schafraad Bestellen
Het grote deugdenboek Het boek van Kavelin Popov is bij uitstek geschikt voor gezinnen. Bestellen
terug naar boven