Home   Nieuws   Coronatijd anselm grun laat zien hoe hij nieuwe wegen insloeg

Coronatijd:Anselm Grün laat zien hoe hij nieuwe wegen insloeg

Coronatijd:Anselm Grün laat zien hoe hij nieuwe wegen insloeg
  1. 24.   Anselm Grün laat zien hoe hij nieuwe wegen insloeg

Vertelde ik in de meditatie van gisteren over de veranderingen tussen 1965 en 1975, vandaag laat ik Anselm Grün aan het woord. Hij schrijft al jaren boeken om de tocht van vernieuwing te maken door de rijkdom van ons katholieke geloof anders te verwoorden.

Hieronder vertel ik zijn verhaal. Voorwoord blz. 6:
“Vier jaar na mijn intrede ging de studentenrevolte van 1968 ook aan het klooster niet ongemerkt voorbij. We rebelleerden tegen achterhaalde vormen. We vroegen ons af wat het Benedictijnse monnikendom nog zou kunnen betekenen in onze tijd.

Samen met enkele confraters zocht ik naar andere wegen. We hielden ons bezig met zen-meditatie, namen deel aan groepsdynamische cursussen, bezochten graaf Dürkheim in Rütte om daar ons lichaam te herontdekken als partner op onze geestelijke weg.

Pas toen we kennismaakten met het boeddhistische monnikendom en met de psychologie van Jung, vonden we plots weer toegang tot de spirituele rijkdom van het monnikendom en tot de psychologische wijsheid van de heilige Benedictus.

We zochten opnieuw naar de zin van de regel. Na al onze twijfels over onze vorm van leven, kregen we weer zin om als Benedictijn te leven en om in de geest van de heilige Benedictus antwoord te geven op de vraag en van onze tijd.”

De zoektocht van Anselm Grün gaat nog steeds verder. Wanneer u naar de boekwinkel in Wittem gaat, dan kunt u in korte tijd uw arm vullen met de vele boeken van Anselm Grün.

Het is bijzonder dat deze monnik het aangedurfd heeft nieuwe wegen te zoek. Hij zal ook mensen hebben gezien die afhaakten omdat het oude niet meer boeide en het nieuwe nog niet aansprak.

Toch mooi om Anselm Grün even aan het woord te laten na de meditatie van gisteren.

 

 

 

 

 

 

 

terug naar boven