Home   Nieuws   Meditatiedag zaterdag januari

Meditatiedag, zaterdag 26 januari

Meditatiedag, zaterdag 26 januari

Meditatie-dag zaterdag 26 januari 2019

 

Op zaterdag 26 januari om 9.30 uur zijn we met acht mensen bij elkaar gekomen in het zaaltje bij de kerk in Mariadorp voor een meditatie-dag onder de bezielende leiding van Jan Schafraad.

Na de koffie openen we het boek ‘Blijf in je kracht’ op blz. 17. We volgen de 7 stappen van dag 26.

Allereerst; Stap 1. De Morgengedachte: Niets is te vrezen als ik meer liefde voel dan de ander. Ik geef mijn liefde op volle kracht. Dit wordt met elkaar besproken en ook hoe we een patroon kunnen doorbreken.

Stap 2. Het Thema van de maand januari: Ik mag opnieuw beginnen. Stap 3. De Kracht van de maand januari: Rechtvaardigheid is een kracht in mij. Stap 4. Thema van de meditatie van de dag: De juiste gedachte kiezen door vertrouwen. Hier gaan we met de groep wat dieper op in. Vervolgens gaan we verder met Stap 5. De Wensen van het Zijn: Ik verlang naar wijsheid. Durf vol vertrouwen in het leven te staan. We vervolgen onze weg naar Stap 6. Doordenking: Onze Vader liefde, wees door ons nabij. Door dit vaak te herhalen ontdek je de diepere inhoud. Stap 7. De Avondgedachte. Karma, daar gaan we kort op in.

Na een korte pauze openen we ons boek op blz. 62. Stap 4a. Het grootste probleem onderkennen. Het kiezen van de juiste gedachte geeft vertrouwen. Ik moet niet in het boek blijven kijken, maar ik moet kijken in m’n hart. Ontdek je innerlijke kracht. Om een voorbeeld te noemen: De kerk slaapt, je moet mensen wakker maken, de kerk moet enthousiasme terugbrengen bij de mensen, alleen op die manier trek je mensen aan.

Bij stap 5a. De gebeden van de dag, kijken we op blz. 77, dag 26. naar ‘Ik vroeg en ik kreeg.’ Eén van ons leest het voor, zodat we het wat dieper tot ons kunnen laten doordringen. Dit wordt in de groep besproken.

 

Op blz. 168-169 Zien we ‘De vraag van Mozes’. Ook hier kunnen we patronen doorbreken, bijvoorbeeld met eten, in een gezin eten de kinderen graag pizza, moeder vindt Indonesisch eten lekker en vader houdt van Hollandse kost. Eet iedere dag iets anders: pizza, Indonesisch eten, Hollandse kost. Zo komt iedereen aan bod, en doorbreek je de patronen op een leuke manier.

De Tien Geboden, voor mensen zonder religie, De Tien wetten;

1. Heb vertrouwen, niet alles hoeft een succes te zijn. Je hebt er last van als je afhankelijk bent van goedkeuring van anderen. 

2. Hoe kan ik openstaan naar wat diep in mij leeft, en naar wat diep in een ander leeft. Een piano heeft een naklank, je kunt meeklinken met de toonhoogten van God. Door wensen komen krachten vrij.

 

Op blz. 10 van het boek zien we ‘Een bijzondere reis’. Iemand van de groep leest het voor. Wat kunnen we leren van de ‘bijzondere reis?’ Karma, energie, denken. Alles wat ik aan goedheid geef krijg ik terug.

Ons geestelijk leven bestond vroeger uit een tempel, moskee of kerk. Tegenwoordig zijn er in ziekenhuizen, verpleegklinieken, luchthavens, ook steeds meer stiltecentra voor alle religies.

Toch gaan gewoontes van vroeger niet helemaal verloren: nog steeds steken veel mensen een kaarsje op bij een Mariabeeld of in de kerk.

Een goede vraag stellen is belangrijk, dan komt het antwoord vanzelf. Als je geen goed antwoord krijgt, heb je geen goede vraag gesteld.

 

Inmiddels is het tijd voor de lunch, broodjes, koffie, thee, fruit. We eten gezellig met elkaar, om daarna gezamenlijk een wandeling te maken van Mariadorp naar Eijsden. Onze batterij is weer opgeladen om verder te gaan met de 3e wet. De geestelijke groei. Doe eens per week iets bijzonders, er is meer als het dagelijks leven. Ga er met het gezin op uit en vindt de vorm die bij je past.

4. Heb respect voor de omgeving waarin je woont.

5. Durf opnieuw te kijken en veroordeel niemand.

6. Schuldig voelen: je gaat bewust met dingen om. Fouten uit het verleden, moet je niet erg vinden, maar omzetten in de positiviteit van nu.       

7. Als je arm bent mag je een brood ‘stelen’, als je echt niets hebt. Tegenwoordig zijn er echter ook voedselbanken.

8. De waarheid spreken.

9. Je mag niets van een ander afpakken: huis, geld, vrouw, man, kinderen, eigenwaarde.

10. Bij een scheiding moet je elkaar niet veroordelen, blijf goed met elkaar omgaan. Sta tevreden in het leven, en je moet er tegen kunnen om iets niet te hebben.

 

Dit zijn Mijn beloftes, niet Mijn geboden.

Dit zijn jouw vrijheden, niet je beperkingen.

 

Na de diepgaande vraag van Mozes is het nu tijd voor iets anders. Een kaartspel, er worden kaarten open op tafel gelegd, aan ons ieder wordt gevraagd om een ‘positieve’ en een ‘negatieve’ kaart te pakken. Om de beurt geven we tekst en uitleg over de positieve en negatieve kanten van de kaarten, iedereen doet dit op zijn eigen manier, en het is interessant om te horen wat iedereen te vertellen heeft. We kunnen de kaarten namelijk bekijken vanuit ons lichaam, onze emotie of ons verstand. Het lichaam reageert het snelst, gevolgd door de emotie en het verstand.

Vervolgens komen er andere kaartjes op tafel, kaartjes met eigenschappen. Jan geeft ons ieder een kaartje, en om de beurt geven we een omschrijving wat er op staat, en of de eigenschap ook op ons van toepassing is. De anderen mogen raden wat de eigenschap is. Bijvoorbeeld: opgewekt, respectvol, creatief, liefdevol, sociaal, conflicten aangaan. Het is leuk om te horen wat iedereen te vertellen heeft. Omdat heel veel eigenschappen in mindere of meerdere mate, wel voor elk van ons, van toepassing kunnen zijn.

Ten slotte is er nog een evaluatieronde waarin we om de beurt aan het woord komen. De dag is door iedereen over het algemeen, als heel positief ervaren, we hebben er van genoten en veel geleerd, weer een beetje wijzer geworden nemen we afscheid van elkaar en gaat een ieder met een tevreden gevoel huiswaarts.

 

Mariëtte

       

 

terug naar boven