Home   Nieuws   Verslag meditatie dag in mesch zaterdag juni

Verslag meditatie-dag in Mesch, zaterdag 22 juni

Verslag meditatie-dag in Mesch, zaterdag 22 juni

Verslag van de meditatie dag op 22 juni 2019 in Mesch
We gebruiken het boek Blijf in je kracht uitgave november 2018
Zeven Chakra’s  blz. 146 t/m blz. 150
Na iedere behandeling van een Chakra is er een vijfminutenvraag. Nadien is in de groep besproken wat er naar boven is gekomen.

Met de zeven Chakra’s worden zeven energieën aangegeven die nodig zijn om uit te groeien tot een volledig mens. Een kenmerk van een volledig mens is dat deze energieën evenwichtig worden ontwikkeld. In de praktijk van het leven is dit een hele klus. Laten we de reis maken. Zie blz. 10

1.Wortelchakra. Zelfvertrouwen.
We kunnen ons bewust worden dat de energie van zelfvertrouwen door onze aandacht en inspanning, tot volle wasdom kan worden gebracht.

Wanneer tegen ons gezegd wordt dat we zelfvertrouwen moeten hebben, staan we er niet zo zeer bij stil dat deze innerlijke kracht door opvoeding en aanleg behoorlijk beperkt kan zijn.

Vanaf ongeveer ons dertigste jaar komen er vaak innerlijke krachten vrij, gewoon omdat deze krachten in ons aanwezig zijn. We leren inzien waar we bewust en onbewust bang voor zijn. Bang voor afwijzing. Innerlijke kracht kan dit pareren.

Belangrijke vragen zijn:
Hoeveel zelfvertrouwen heb ik?
Waardoor laat ik mij weerhouden om te doen wat ik moet en kan doen?
Hoe ga ik, als het nodig is, dit leerproces in?

Menigeen heeft ontdekt hoeveel er gedaan is om aardig gevonden te worden. Ook wordt vaak duidelijk hoe een religieuze opvoeding kracht kan geven om je zelf te zijn. Je weet je bemind (door God).

De vijfminutenvraag:
Na deze korte uitleg nemen we vijf minuten stilte om de consequenties van bovenstaande tekst tot ons te laten doordringen.

De vraag: hoe groot is mijn zelfvertrouwen: kan een denkproces opgang brengen waardoor we innerlijke krachten in ons gaan aanspreken. Het kan ook zijn dat we dankbaar constateren al een gezond zelfvertrouwen te bezitten.


 

2.Sacraal Chakra. Puur genieten.
We kunnen ons bewust worden dat leven vanuit verwondering en genieten een groot goed is. Maar onze hartstochten kunnen als zelfstandig opererende krachten, dit proces verstoren. In onze westerse opvoeding kennen we de termen van matigheid. Het is een bekend gegeven dat de hartstochten al gauw de neiging hebben meer ruimte in te nemen dan voor een evenwichtig leven goed is. Als hartstocht de baas over ons wordt, zal ons geestelijk evenwicht verstoord worden.

De vele soorten van verslavingen zijn er hier een voorbeeld van. Het bijzondere van de Chakra benadering is dat niet wordt gezegd dat iets niet mag. Er wordt gezegd: besef hoe een evenwicht wordt verstoord en dat je daardoor jezelf en de ander te kort doet. Ik moet dus niet matig zijn vanuit een autoriteit buiten me, maar omdat een innerlijke wetmatigheid mij dit voorhoudt, want ik doe mezelf en de ander echt te kort.

De vijfminutenvraag: Heb je het idee dat je op verschillende terreinen maat kunt houden? Kost je dit moeite of gaat dit van binnenuit vanzelf goed? Wanneer je van jezelf weet dat je op bepaalde gebieden moeilijk maat kunt houden, ontdek dan het negatieve effect. Welke tol betaal je?

3. Navelchakra. Onthecht.
We kunnen ons bewust worden dat de ontwikkeling van onze persoon sterk bepaald wordt door onze wensen. Wat wensen wij? Hoe vaak wensen wij en hoe intens zijn deze wensen? We leren tijdens ons leven twee soorten wensen ontdekken. Wensen van het hebben en wensen van het zijn. Wensen van het hebben worden geactiveerd door reclame. Wensen van het zijn worden geactiveerd door gebeden. Gebeden zijn uitingen van inzicht. Met inzicht om  inzicht vragen. Zijn we in staat een balans te vinden tussen het materiele en het spirituele? Het ontwikkelen van het spirituele is de kerntaak van iedere godsdienst. Maar ook buiten de godsdiensten groeit bij heel veel mensen van binnenuit de kracht van het spirituele. Paulus zei al: De geest laat zich niet in boeien slaan. Zie ook blz. 48 blz. 63. De visie van Charles Taylor.

De vijfminutenvraag:
Hoeveel aandacht en tijd geef ik aan wensen van het hebben en wensen van het zijn (gebeden)? Hoeveel stilte momenten gun ik me zelf. Hoeveel tijd besteed ik aan vragen als: Wat is mijn levensopdracht? Hoe ga ik met anderen om? Hoeveel aandacht geef ik aan deugden?

Hoe nu verder?
Als de drie genoemde Chakra’s goed ontwikkeld zijn, kan de persoon de sprong maken naar de andere energieterreinen en voldoen aan de eisen die er aan gesteld worden.

4. Hartchakra. Dienstbaar zijn.
Dienstbaar zijn aan de ander zal alleen op een gezonde en harmonische manier gebeuren wanneer ik vanuit (1)zelfvertrouwen grenzen kan stellen, (2) de hartstochten niet de baas over mij zijn, (3) De hebzucht niet de baas over me is. Wanneer deze drie energieën gezond en evenwichtig zijn ontwikkeld, mag ik er op vertrouwen te kunnen genieten van contacten met andere mensen. Ik kan dan dienstbaar zijn vanuit betrokkenheid en naastenliefde.

De vijfminutenvraag:
Hoe vriendelijk en vol compassie ga ik met anderen om?
Ervaar ik een evenwicht tussen het samen zijn met anderen en het vermogen om alleen te kunnen zijn? Hoe dienstbaar ben ik? Maak ik niemand zo machtig dat ik me niet goed voel? Zie ik in iedere situatie een opdracht?

5. Keelchakra. Idealen hebben
Vanuit idealen, vol toewijding in het leven staan. Gelukkig kennen we allemaal mensen die ons inspireren. Die in en door hun leven laten zien welke idealen zij hebben en hoe zij die gestalte geven. Vaak horen we de uitspraak: dit is mijn roeping.

De vijfminutenvraag:
Welke mensen inspireren mij en op welk terrein?
Wat zijn mijn idealen en hoe geef ik hier uiting aan?

6. Derde oog chakra. Intuïtie
Open staan voor je intuïtie en deze vorm van weten een dominante plek in je leven geven. We noemen dit ook wel wijsheid. Ieder beroep kent wel elementen die boven het verstandelijke uitsteken. We kennen de naam: Creatieve beroepen. Zie ook blz. 178 Via Mystica.

De vijfminutenvraag:
Sta eens stil bij de vragen: Welke rol speelt de intuïtie in mijn leven?
Verlang ik naar de wijsheid?
Durf ik op het ontvangen van inspiratie te vertrouwen?
In hoeverre speelt creativiteit een rol in je leven?

7. Kruinchakra. Bron van oneindige kennis
Vanuit verschillende invalshoeken wordt de werkelijkheid benoemd waarin je in contact staat met de energie van de Kruinchakra. Ik noem er zes.
1. Ik ben verbonden met oneindige kennis.
2. Ik ben onbevooroordeeld en sterk gewaar van de vele aspecten van mijn leven. 3. Ik ben verlicht. 4. Ik volg mijn roeping.
5. God is altijd in me, boven me en om me heen.
6. O Jezus als ik U aanschouw, dan leeft weer dat ik van U hou.

De vijfminutenvraag:
Vele meditaties in dit boek geven verschillende facetten van de Chakra’s weer en sporen ons aan om de verschillende energieën te ontplooien.
Enkele meditaties wil ik nog eens de komende tijd ter lezing aanbevelen.
Blz. 50 Theorie van Maslow. Blz. 65 Taak van de godsdiensten.
Blz. 138 De weg van God opgaan. 10 inzichten.
Blz. 174 De psychologie van de ontwaking.
Blz. 178 De essentie van de Via Mystica.

De opdracht is nu:
Lees het onderstaande gedicht van Huub Oosterhuis en ontdek wat de tekst met je doet.

Heer onze Heer hoe zijt Gij aanwezig en hoe onzegbaar ons nabij.
Gij zijt gestadig met ons bezig, onder Uw vleugels rusten wij.
Gij zijt in alles diep verscholen in al wat leeft en zich ontvouwt.
Maar in de mensen wilt Gij wonen met hart en ziel aan ons getrouwd.
Heer onze Heer hoe zijt Gij aanwezig, waar ook ter wereld mensen zijn
Wees zo genadig met ons bezig tot wij in U volkomen zijn.

Nabeschouwing
U begrijpt dat dit een zeer intensieve dag was.
We zien nu ook duidelijker de rol van de godsdiensten.
We zien nu ook nog eens het belang van gebeden. Als advies geef ik daarom:  Bidt iedere dag een van de gebeden vanaf blz. 70.
Deze teksten stimuleren de zeven energieën van de Chakra’s te ontwikkelen.
Lees met nieuwe ogen deze gebeden.
Ik kijk terug op een bijzondere dag met een bijzonder onderwerp.
J. Schafraad

terug naar boven