Home   Dagprogramma   Dag 01   Stap 4

Ik wil tevreden zijn

Dag
01
Stap
4
Naar stap
5
Ik wil tevreden zijn

Het thema van vorige maand (januari: 'opnieuw beginnen') lijkt in eerste instantie lijnrecht tegenover het thema van deze maand te staan: 'tevreden willen zijn'. Er moet toch iets te wensen overblijven, wil je daadwerkelijk door kunnen groeien?

Het hoort bij het mens-zijn om naar nieuwe zaken te verlangen wanneer de mogelijkheden zich aandienen om deze te verwezenlijken. Zodra ons banksaldo groeit zal ‘vanzelf’ de keuken verbouwd, de badkamer vernieuwd en ons behang vervangen moeten worden.

Dit betekent echter niet per definitie dat je voorheen niet gelukkig was: je oude bed lag misschien heerlijk en koken lukte prima op je oude gasstel. Er is natuurlijk niets mis mee om het jezelf wat makkelijker te maken zodra je hier de financiële middelen toe hebt.

Steeds meer willen is een normaal, menselijk verlangen. Ontevredenheid klinkt al gauw als iets negatiefs maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Een gezonde vorm hiervan uit zich in de wil tot uitbreiding: meer ruimte om te leven, maar bijvoorbeeld ook meer ruimte voor emoties, gedachten en nieuwe inzichten.

De waarde van tevredenheid

Of je nu financieel in staat bent om een peperduur plezierreisje te maken met een luxe jacht of juist noodgedwongen voor eenvoudiger vermaak moet gaan: de manier waarop je het zelf beleeft, is bepalend voor wat die ervaring uiteindelijk waard is. Je kan er nog zoveel geld voor neerleggen, maar als je chagrijnig op een cruise staat omdat de champagne niet smaakt dan kan dit qua lol met geen mogelijkheid op tegen het delen van een softijsje of het gezinnetje dat er samen op uittrekt om van de natuur te genieten.

Tevredenheid is dankbaarheid

Je kent vast wel voorbeelden uit je omgeving van mensen die in principe zo 'verwend' zijn met hun sociale of intellectuele vaardigheden, dat ze niet meer echt kunnen genieten van hetgeen waar ze toe in staat zijn. Ze zijn niet trots op hun talenten, want ach… dat is toch iets heel normaals, waarom zou je daar blij mee zijn?

Wie over een fluwelen zangstem beschikt, heeft geen enkele reden om daar zelf niet van te mogen genieten. Je hoeft niet van de daken te schreeuwen hoe geweldig goed je wel niet bent, maar dat betekent nog niet dat je jezelf weg moet cijferen uit angst om arrogant over te komen.

Kijk maar naar de slechte straatmuzikant die glundert van trots omdat mensen zijn muziek horen: hij brengt misschien niet de allerbeste muzieknoten voort, maar kan zijn omgeving wel opfleuren door de intense manier waarop hij plezier beleeft aan zijn optreden.

Als je lief en sociaal bent dan is er geen enkele reden om niet blij te zijn met de mooie reacties die dit bij anderen oproept, enkel en alleen maar omdat jij degene bent die dit teweeggebracht heeft. Zoals een schilder zijn omgeving kan opfleuren met mooie schilderijen, zo mag je zelf ook vol tevredenheid kijken naar een omgeving die je hebt opgetuigd met waardering en vriendelijkheid.

Facetten van tevredenheid

Belangrijke voorwaarden voor tevredenheid zijn zelfvertrouwen en goed in je vel zitten.
Iemand die tevreden is, kan:  

  1. Genoegens uitstellen, om welke reden dan ook.
  2. Teleurstellingen verwerken.
  3. Genieten van het ogenblik.
  4. Kansen zien in het heden. 

A contented mind is the greatest blessing a man can enjoy in this world.

(een tevreden geest is de grootste zegening die iemand maar kan hebben).

Joseph Addison, (1672-1719)

Naar stap
5

Deel het nu met vrienden zodat zij ook de dag goed kunnen beginnen!


Wil je een thema teruglezen?
Mei
Meer weten?
Blijf in je kracht Geschreven door Jan Schafraad Bestellen
Het grote deugdenboek Het boek van Kavelin Popov is bij uitstek geschikt voor gezinnen. Bestellen
terug naar boven