Home   Dagprogramma   Dag 18   Stap 4

Ik wil iemand een plezier doen

Dag
18
Stap
4
Naar stap
5
Ik wil iemand een plezier doen

Hoeveel relaties lopen niet stuk op het idee: "Ik kreeg niet meer wat me toekwam"? 

Het meest gebruikte excuus om vreemd te 'mogen' gaan, is toch wel dat de ander jou niet meer belangrijk vond. Zijn/haar wereld draaide niet langer om jou, hij/zij was alleen nog maar met zichzelf bezig en als diegene jou zag staan dan was dat puur uit eigenbelang (zelf iets nodig hebben of iets van je gedaan willen krijgen).

Maar is dit eigenlijk niet een klassiek geval 'de pot verwijt de ketel'?

We denken recht te hebben op van alles en nog wat, zonder onszelf daarbij onder de loep te nemen. Vaak staren we ons blind op alles wat we niet meer krijgen, waardoor er geen ruimte overblijft om in de spiegel te kijken.

Een onzichtbare weegschaal

Een bakker en een boterboer komen met dichte beurs overeen dat zij elkaar goederen zullen leveren. De bakker levert een brood van een kilo en de boterboer op zijn beurt een kilo boter. Na verloop van tijd merkt de bakker tot zijn grote schrik dat de boter die hij ontvangt elke keer minder wordt. Op den duur pikt hij het niet meer. Vol vertrouwen dat hij over voldoende bewijs beschikt, stapt hij naar de rechtbank. De rechter vraagt aan de boterboer of zijn weegschaalmetingen nog wel kloppen.

"Weegschaalmetingen?" antwoordt de boterboer, "Ik kan helemaal niet werken met cijfers of gewichtsmaten. Daar heb ik de materialen niet voor. Zodra het brood van de bakker binnenkomt leg ik dit aan de ene, en mijn boter aan de andere kant van de weegschaal… net zolang tot deze gelijkstaat."
Zo werd duidelijk dat het de bakker zelf was die steeds minder had gegeven. Daarom had hij ook steeds minder ontvangen.

Iemand plezieren tegen wil en dank

"Mevrouw, wilt u hier zitten?" Een zeer attente vraag wanneer een bejaarde de bus instapt, maar wat doe je als een vrouw van middelbare leeftijd in het gangpad moet staan? Of een jonger iemand die wel wat ouder is dan jij? Je wil niemand beledigen, en die kans is vrij groot als diegene zelf het idee heeft dat ze eruit ziet als een vitale twintigjarige meid.

Geld geven. Ook zo'n gevoelig onderwerp. Kinderen die een zakcentje krijgen van hun ouders, zullen dat niet gauw weigeren en misschien ook heel normaal vinden. Wanneer zij echter ouder worden en het huis uit zijn, dan kan het ineens inbreuk maken op hun zelfrespect. Kinderen voelen zich niet meer serieus genomen wanneer hun vader hen iets toestopt: het voelt alsof ze nog niet op eigen benen kunnen staan of dat ze hun eigen boontjes niet kunnen doppen.

Iemand een plezier doen is niet: datgene doen waar je jezelf beter door voelt, maar goed kijken en luisteren naar de behoefte van een ander. Wat vindt hij leuk, fijn of prettig? Waar kan hij wel een handje bij geholpen worden, zonder dat je hem voorbijloopt

Iemand plezieren als ruilhandel

Als je erop gaat letten zul je zien dat velen van ons een onzichtbare weegschaal bij zich dragen: iemand een plezier doen omdat hij hetzelfde voor jou doet, of dat juist niet doen omdat diegene nooit eerder wat voor jou gedaan heeft.

Het is en blijft moeilijk om steeds maar iets voor een ander te doen als daar weinig of geen respons op komt: je verwacht op zijn minst een bedankje en stiekem zou het leuk zijn als je eens wat terugkreeg.

De uitdaging voor deze maand is de stelling 

Naar stap
5

Deel het nu met vrienden zodat zij ook de dag goed kunnen beginnen!


Wil je een thema teruglezen?
Mei
Meer weten?
Blijf in je kracht Geschreven door Jan Schafraad Bestellen
Het grote deugdenboek Het boek van Kavelin Popov is bij uitstek geschikt voor gezinnen. Bestellen
terug naar boven