Home   Dagprogramma   Dag 16   Stap 4

Ik mag opnieuw beginnen

Dag
16
Stap
4
Naar stap
5
Ik mag opnieuw beginnen

Een nieuw begin. We hebben er allemaal wel eens mee te maken gehad in ons leven: de overgang van basisschool naar voortgezet onderwijs, een verhuizing naar een andere woonplaats of de start van een nieuwe levensfase wanneer de kinderen het huis uitgaan.

Wat de reden ook mag zijn dat je een nieuwe koers gaat varen, een nieuw begin kan de aanleiding vormen om het roer eens flink om te gooien. Het biedt de kans om af te rekenen met heftige gebeurtenissen uit het verleden of gehoor te geven aan de innerlijke onrust die al een tijdje onder de oppervlakte suddert. 

Afscheid nemen, emoties verwerken

Het gevaar dat hierbij op de loer ligt, is dat je de focus verlegt om zo je problemen te ontvluchten: je wil veranderen om redenen die het onderliggende probleem niet oplossen. Zo zal een fors dieet wel helpen om af te vallen, maar dit wil niet zeggen dat de onzekerheid die eraan ten grondslag ligt daarmee ook verdwenen is. Wellicht voel je je beter in je vel zitten, maar dit zelfvertrouwen is dan puur gebaseerd op het aantal kilo's dat de weegschaal aangeeft. Schiet de meter omhoog, dan zakt je zelfvertrouwen daarmee direct ook weer terug naar het nulpunt.

Om een nieuw begin kans van slagen te geven, is het belangrijk om met een schone lei van start te gaan. Op die manier wordt je blikveld niet gehinderd door frustraties en onverwerkte gevoelens/ideeën, maar krijgt het de kans om zich ongestoord te richten op alle kansen en mogelijkheden die nog voor je liggen.

Opnieuw beginnen betekent het afsluiten van een situatie, in dit geval door het verleden serieus onder de loep te nemen.

De moed voor een nieuwe start

Een nieuw begin vraagt niet in het minste geval om een flinke dosis lef. Dat geldt bij kleine dingen als een goed voornemen (stoppen met roken, vriendelijker zijn), maar ook bij grotere zaken zoals een nieuwe baan.

Met de komst van een nieuw jaar is januari hét moment om opnieuw te beginnen. Probeer bij jezelf na te gaan op welk vlak dit kan zijn, en of een van de volgende ideeën jou ervan weerhoudt om opnieuw te beginnen:

  • Een schone lei is onmogelijk: de gevolgen van het verleden zijn niet weg te poetsen (denk je). 
  • De huidige situatie is dusdanig door het verleden bepaald, dat verandering niet meer mogelijk is (denk je).
  • Je hebt de kracht niet om het verleden een plaats te geven (denk je).

Het gaat niet van de ene op de andere dag en het vraagt echt om oefening en herhaling, maar ook elders op deze site is volop inspiratie, informatie en motivatie te vinden voor het besef:

Ik neem de verantwoordelijkheid voor mijn verleden en maak de situatie nooit zo machtig dat deze mij verhindert om opnieuw te beginnen. 

Ik kan mijn gedachten overstijgen en de gebeurtenissen uit het verleden in een breder perspectief zien. Zoals een hordeloper zich niet door hindernissen laat weerhouden, zo kan ik de obstakels op mijn pad eveneens gebruiken om mijn blikveld te verruimen en nog hoger te springen.

Naar stap
5

Deel het nu met vrienden zodat zij ook de dag goed kunnen beginnen!


Wil je een thema teruglezen?
Mei
Meer weten?
Blijf in je kracht Geschreven door Jan Schafraad Bestellen
Het grote deugdenboek Het boek van Kavelin Popov is bij uitstek geschikt voor gezinnen. Bestellen
terug naar boven